Intimidatie door collega of leidinggevende gebeurt vaak online
Nieuws
14/5/2024
-
Elise Spiering
Ongewenst gedrag, zoals intimidatie, is vooral online een veelvoorkomend probleem. Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 930.000 personen van zestien jaar of ouder online geïntimideerd door collega's of leidinggevenden, meldt het CBS. Dit komt neer op eén op de twee vrouwen en één op de vijf mannen.
De ongewenste omgangsvorm intimidatie komt ‘in het echt' voor, bijvoorbeeld op de werkvloer, maar vaak gebeurt dit online via WhatsApp, sociale media of via de e-mail. De meest voorkomende vormen van online intimidatie zijn seksueel getint en afkomstig van een collega of leidinggevende. Denk aan het sturen van seksueel kwetsende opmerkingen, het blijven aandringen op een date of het sturen van ongewenste informatie zoals naaktfoto’s. Naast intimidatie, zijn er afgelopen jaar ook meer meldingen binnengekomen over online agressie, discriminatie en pesten.
Jongeren zijn vaker slachtoffer
Het CBS meldt ook dat ruim één op de tien personen aangeeft minstens één keer per maand online geïntimideerd te worden en dat dat jongeren het vaakst online intimidatie meemaken, en dan met name jonge vrouwen. Opvallend is dat personen met een partner het minst vaak online geïntimideerd worden. ‘Plegers’ van online intimidatie zijn meestal afkomstig van buiten de huiselijke kringen. Bijna twintig procent van de ondervraagden geeft aan intimidatie te ervaren door een collega of leidinggevende en 10 procent stelt online geïntimideerd te worden door een collega of leidinggevende.
Lees ook: Melding over ongewenst gedrag, wat nu?
Machtsverhoudingen
Intimidatie, zowel online als offline, is grensoverschrijdend gedrag en heeft te maken met machtsverhoudingen. Als er machtsongelijkheid is, en degene met meer macht doet iets wat degene met minder macht niet prettig vindt, is er sneller sprake van grensoverschrijdend gedrag. En ook dat maakt het lastig, want iemand met meer macht zal vanuit zijn of haar positie wel eens een opmerking maken die eigenlijk niet door de beugel kan. Dat is menselijk. Maar zo’n opmerking moet niet vaker voorkomen en het moet over het werk gaan en niet over de persoon.
Extern vertrouwenspersoon inhuren
Het kan vervelend zijn om online ongewenst gedrag door een collega of leidinggevende aan te kaarten op het werk. Met name als dit gedrag vertoond wordt door een persoon met een hogere hiërarchische positie. Daarom kan het prettig zijn om met een extern vertrouwenspersoon in gesprek te gaan. Een extern vertrouwenspersoon dient als onafhankelijk aanspreekpunt, waar medewerkers vertrouwelijk en anoniem terecht kunnen. Zo kunnen werknemers situaties vroegtijdig aankaarten en oplossen, zonder dat de werkgever hiermee belast wordt.
Lees ook: Wanneer is verbaal gedrag overschrijdend?
Wat doet een vertrouwenspersoon?
De vertrouwenspersoon vangt de werknemer op en neemt de tijd om zonder oordeel te luisteren naar het verhaal. Samen worden mogelijke oplossingen en vooral de gevolgen daarvan besproken. De werknemer bepaalt zelf of hij of zij actie wil ondernemen en mochten er verdere stappen ondernomen worden, dan zal de vertrouwenspersoon hem of haar tijdens de gekozen oplossingsroute begeleiden en bijstaan.
Een gesprek maakt zoveel meer duidelijk
Herken jij vormen van online ongewenst gedrag bij jezelf op bij een collega? Of wil je als organisatie een voorlichting voor personeel over dit onderwerp? Neem eenvoudig contact met ons op door te bellen: 06- 202288 45 of door te mailen: contact@anderewending.nl
Kijk voor meer informatie op: www.anderewending.nl
Elise Spiering
Zodra mensen met verschillende wereldbeelden door één deur moeten, is het niet vreemd dat frictie ontstaat op de werkvloer. Ik ben geïnteresseerd in ieders eigen en unieke verhaal en help graag met het oplossen en begeleiden van arbeidskwesties.