Vertrouwenspersoon
en wetgeving

Lees meer
De koffietafel van de illustratie van het bedrijf Andere Wending
De fictieve vertrouwenspersoon op de website van Andere Wending

Wijzigingen Arbowet 2024

Iedereen in Nederland heeft recht op een (sociaal)veilige werkomgeving. Zowel in fysiek als psychosociaal opzicht. Om arbeidsbelasting beperken, zijn werkgevers volgens de Arbowet verantwoordelijk hier beleid op te voeren. Externe vertrouwenspersonen en bedrijfscounselors van AndereWending ondersteunen  werkgevers bij de uitvoering van dit beleid.

Hiernaast heeft Tweede Kamer een wetswijziging aangenomen die stelt dat werkgevers met 10+ werknemers vanaf 2024 verplicht zijn een ervaren en deskundig vertrouwenspersoon aan te stellen.

Wilt u weten wat we
voor uw bedrijf betekenen?

Neem contact met ons op

Gesprekken

Onze externe vertrouwenspersonen en bedrijfscounselors zijn ervaren en bevoegd om gesprekken met werknemers te voeren. Indien nodig, geven zij tussentijds advies over sociale ontwikkelingen binnen de organisatie aan de betreffende managementlaag.

Geheimhoudingsplicht

De vertrouwenspersonen en bedrijfscounselors hebben een geheimhoudingsplicht. Alles wat besproken wordt, blijft anoniem en vertrouwelijk. Maar ze hebben geen verschoningsrecht, zoals artsen, advocaten of journalisten. Mocht een zaak voor de rechter komen, dan zijn vertrouwenspersonen en bedrijfscounselors verplicht om de besproken informatie te delen.

Juridische kaders voor werkgevers

  • Elke organisatie vanaf 1 werknemer is wettelijk verplicht een beleid psychosociale arbeidsbelasting (PSA-beleid) te hebben.
  • Elke organisatie vanaf 1 werknemer is wettelijk verplicht een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) op te stellen.
  • Iedere werkgever met 25+ werknemers moeten de RI&E laten toetsen door een gecertificeerde Arbodienst of Arbodeskundige.
  • Vanaf 2024 is elke organisatie met 10+ werknemers verplicht een ervaren en deskundig vertrouwenspersoon aan te stellen.
  • Seksuele intimidatie, zowel offline als online, is strafbaar volgens de wet seksuele misdrijven. Klik hier voor voorbeelden.

Wettelijke kaders
voor werkgever en werknemer

Grondwet

Artikel 1

Eenieder is gelijk voor de wet. Discriminatie is verboden.

Burgerlijk wetboek

Artikel 7:611

Werkgever en werknemer zijn verplicht zich goed te gedragen.

Artikel 7:611

Werkgever moet zorgen voor veilige werkomgeving werknemer.

Artikel 7:658

Werkgever is verplicht werknemer te informeren over risico's die aan het werk verbonden zijn. Hieronder vallen psychische risico's zoals de werksfeer en werkdruk.

Arbowet

Artikel 3.2

Werkgever voert beleid gericht op voorkomen en beperken van psychosociale arbeidsbelasting.

Artikel 5

Werkgever moet een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) maken en een plan van aanpak maken, dat aantoont hoe hij dit gaat uitvoeren.