Pesten op het werk: wat te doen?

Nieuws

28/3/2024

-

Jolanda Mulder

Meer dan een halfmiljoen mensen ervaren structureel pestgedrag op werk, blijkt uit onderzoek van TNO. Pesterijen komen op iedere leeftijd voor, maar waarom pesten volwassenen eigenlijk? En belangrijker, wat kun je zelf doen om pestgedrag te verminderen?

"Pesten, dat gebeurt toch alleen op de basisschool?" Helaas is deze stelling te ontkrachten. Pesten kan voorkomen in iedere waar groep mensen moeten samenwerken. En er zijn een aantal redenen waarom volwassen mensen pesten op het werk.

Reden 1. Groepsvorming

Komt er een nieuweling in de groep, dan kan pester de nieuweling testen door gelijk duidelijke grenzen te stellen. Hiermee geeft de pester aan: ‘Dit is mijn territorium. Ik ben de baas en jij moet je aanpassen aan mijn normen en waarden.’

 

Reden 2. Onzekerheid

De reden achter dit territoriale gedrag van de pester is onzekerheid. In het hoofd van de pester, ziet de groep hem/haar niet meer als ‘sterke persoonlijkheid’ als de pester de nieuweling geen lesje leert.

 

Reden 3. Normstelling

De pester heeft laten zien wat de norm van de groep is op de werkplek. Jij moet je aanpassen aan het gedrag van de groep. Als je dit niet doet, dan werk je de pester tegen. Zijn/haar onzekerheid neemt toe en het pesten op het werk begint.

 

Reden 4. Groepsafbakening

Het pesten begint meestal met groepsafbakening. De pester ziet jou als een bedreiging voor ‘zijn/haar’ groep. Want jij wilt je niet aanpassen aan zijn/haar normen en waarden. Daarom zorgt de pester dat jij helemaal geen onderdeel kan uitmaken van de groep. Denk hierbij aan buitensluiten. Bijvoorbeeld door jou niet uit te nodigen voor een feest of carpool rit, negeren tijdens de lunch en/of foutieve informatie over jou verspreiden, met als doel dat collega’s een onjuist beeld van jou krijgen en jou niet toelaten in de groep.

 

Wat te doen tegen pesten op het werk

Dat volwassen mensen pesten op het werk heeft dus een psychologische reden. Toch blijft pesten vervelend en beïnvloedt het de werksfeer en je mentale gesteldheid. Gelukkig is pestgedrag tegen te gaan door het probleem bespreekbaar te maken bij de leidinggevende, het management of bij de vertrouwenspersoon. Samen kijken jullie welke stappen ondernomen kunnen worden, om pesten op wek te verminderen.

Lees ook: zo beperk je sociale arbeidsrisico's

 

Extern vertrouwenspersoon inhuren

Een mogelijke manier om pesten op werk te verminderen, is in gesprek gaan met de (externe) vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon vangt je op en neemt de tijd om zonder oordeel te luisteren naar jouw verhaal tijdens een vertrouwensgesprek. Daarna bespreken jullie mogelijke oplossingen en de gevolgen daarvan. Als er meer meldingen over pestgedrag zijn binnengekomen bij de vertrouwenspersoon, kan de vertrouwenspersoon ervoor kiezen dit te melden bij de directie/OR. Er wordt dan besproken hoe de werkcultuur veranderd kan worden en een positieve en veilige werksfeer bevordert kan worden.

Mocht je na een gesprek met de vertrouwenspersoon zelf actie willen ondernemen, dan zal de vertrouwenspersoon jou tijdens de gekozen oplossingsroute begeleiden en handvatten bieden. Alles wat je bespreekt met de vertrouwenspersoon over de situatie blijft vertrouwelijk en anoniem.

 

Een gesprek maakt zoveel meer duidelijk

Herken jij pestgedrag (in jouw werkomgeving) en weet je niet zo goed wat te doen? Of wil je als organisatie een voorlichting voor personeel over dit onderwerp? Neem eenvoudig contact met ons op door te bellen: 06- 2022 88 45 of door te mailen: contact@anderewending.nl 

Kijk voor meer informatie op: www.anderewending.nl

Jolanda Mulder

Ik sta positief in het leven, mijn communicatie is helder en ik help graag bij het inzichtelijk maken van arbeidskwesties. Ik ondersteun de werkgever en de werknemer door hun aanspreekpunt te zijn bij werkgerelateerde problemen. Zo zorgen we samen voor een goede sociale structuur binnen uw organisatie.