Seksuele intimidatie strafbaar door nieuwe wet

Nieuws

2/7/2024

-

Elise Spiering

Iedereen verdient het om overal veilig te zijn. Of het nu thuis, op straat, online of op het werk is. Veiligheid is een recht en daarom is op 1 juli 2024 is de nieuwe wet seksuele misdrijven ingegaan. Wat verandert er op de werkvloer?

Door deze wet zijn slachtoffers van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag strafrechtelijk beter beschermd. Zo is seksuele intimidatie nu verboden. Denk hierbij aan het maken van seksuele opmerkingen, seksueel getinte handgebaren maken, staren, begluren, misplaatste, seksuele grappen maken of het aandringen op seksueel contact. Maar ook een arm om iemands middel leggen terwijl de ander het niet wil, een tik op de billen, tegen iemand aanstaan of een ongevraagde massage geven is door de nieuwe wet strafbaar.

Lees ook: Intimidatie door collega of leidinggevende gebeurt vaak online

Ook online seksuele intimidatie is strafbaar. Bijvoorbeeld het sturen van seksuele berichten, seksuele opmerkingen plaatsen op sociale media, het ongevraagd tonen of sturen van seksuele foto’s, video’s of emoji’s en sexchatting. Seksuele benadering van minderjarigen, zoals online seksueel getinte berichten sturen, is ook verboden.

Waarom is de wet seksuele misdrijven ingesteld?

Uit onderzoek van Ipsos blijkt dat 47 procent van de werknemers vindt dat seksueel grensoverschrijdend gedrag vaak voorkomt. "Dat ongewenst gedag zoveel voorkomt, betekent niet dat het normaal is,” zegt regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld Mariëtte Hamer. “Seksueel grensoverschrijdend gedrag kan veel impact hebben op het leven van slachtoffers en daarom is een cultuurverandering nodig.”

Veilige werkomgeving

Volgens regeringscommissaris Hamer schamen mensen zich vaak als ze seksueel grensoverschrijdend gedrag meemaken op werk. Dat is niet terecht, maar door deze schaamte blijft het gedrag vaak onzichtbaar en onbesproken. Daarom is het belangrijk dat zowel de organisatie als de werknemer zelf, aangeeft welk gedrag als ongewenst ervaren wordt op de werkvloer. En wanneer iets niet oké is. Ook juist als er geen incidenten zijn geweest.

Lees ook: Wanneer is verbaal gedrag grensoverschrijdend?

Preventieve werking

Regeringscommissaris Hamer: “Wij verwachten dat deze wet een preventieve werking zal hebben, omdat we ons nog bewuster worden van de wil van de ander en we meer aandacht zullen hebben voor de verbale en non-verbale signalen van de ander. Ook op de werkvloer. Door dit bewustzijn wordt het maatschappelijk gesprek over seksueel grensoverschrijdend gedrag verder gevoed en gestimuleerd en komen we een stap dichterbij een samenleving waarin we elkaars wensen en grenzen herkennen, erkennen en respecteren.”

Veranderingen voor werkgevers

De werkgever is wettelijk verplicht om maatregelen te nemen om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Ook is de werkgever verplicht om te zorgen voor een vertrouwenspersoon. Daar kunnen werknemers terecht als er toch ongewenst gedrag heeft plaatsgevonden op de werkvloer. De vertrouwenspersoon vangt de werknemer op en neemt de tijd om zonder oordeel te luisteren naar het verhaal. Samen worden mogelijke oplossingen en vooral de gevolgen daarvan besproken. De werknemer bepaalt zelf of hij of zij actie wil ondernemen en mochten er verdere stappen ondernomen worden, dan zal de vertrouwenspersoon de werknemer tijdens de gekozen oplossingsroute begeleiden en bijstaan. 

Een gesprek maakt zoveel meer duidelijk

Herken jij vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij jezelf op bij een collega? Of wil je als organisatie een voorlichting voor personeel over dit onderwerp? Neem eenvoudig contact met ons op door te bellen: 06- 202288 45 of door te mailen: contact@anderewending.nl 

Kijk voor meer informatie op: www.anderewending.nl 

Elise Spiering

Zodra mensen met verschillende wereldbeelden door één deur moeten, is het niet vreemd dat frictie ontstaat op de werkvloer. Ik ben geïnteresseerd in ieders eigen en unieke verhaal en help graag met het oplossen en begeleiden van arbeidskwesties.